Het feit dat beide zangvogels “mees” in hun naam hebben, doet me denken dat ze tot dezelfde familie behoren, maar dat geldt ook voor mijn kinderen en ze zijn zo verschillend als kalk en kaas!
Toen ik onderzocht of koolmezen hetzelfde zijn als pimpelmezen, hoopte ik al hun overeenkomsten te ontdekken, maar interessanter nog, hoeveel 2 vogels van dezelfde soort van elkaar verschillen.
Ze behoren allebei tot hetzelfde geslacht, de koolmees en de pimpelmees lijken misschien een beetje op elkaar, maar daar houdt het dan ook mee op. Het zijn heel verschillende vogels met tegenstrijdige gedragingen, en ze zijn nogal verzot op een robbertje vechten om het beste plekje om te eten of te zitten.
ZIEN KOOLMEZEN EN PIMPELMEZEN ER HETZELFDE UIT?
Als je een van beide vogels alleen ziet, kan het zijn dat je voor een seconde of twee niet zeker weet welke vogel je hebt gezien. Maar er zijn genoeg verschillen tussen de twee om ze herkenbaar te maken.
De pimpelmees is kleiner, hij weegt maar ongeveer 10 gram. Met hun felgele borst en helderblauwe vleugels zijn ze gemakkelijk te herkennen. Maar wat ze voor mij verraadt, is de zwarte streep over hun ogen, ze doen me denken aan Zorro! Het valt op op hun witte gezichten onder hun blauwe kappen.
Koolmezen zijn veel groter, met 16 gram zijn ze weer meer dan de helft van het lichaamsgewicht van de pimpelmees. Dit is natuurlijk alleen te zien als je het geluk hebt de twee vogels samen te zien. De koolmees heeft een gelijkaardig verenkleed als de pimpelmees, maar het blauw is nergens te zien. In plaats daarvan hebben de vleugels een vrij gedempte groen grijze tint. Hun kop is bijna helemaal zwart, op de witte wangen na.
Zowel mannelijke als vrouwelijke koolmezen hebben een zwarte streep die van boven naar beneden over hun borst loopt. Bij het vrouwtje is die smal en vaag, bij het mannetje is de streep dikker en duidelijker.
DE VERSCHILLENDE GEDRAGINGEN VAN KOOLMEZEN EN PIMPELMEZEN
Als je ooit het geluk hebt gehad pimpelmezen door een verrekijker te bekijken, zou je kunnen denken dat het krampachtige figuurtjes zijn, altijd in een roes om ergens te komen.
Dat is meestal ook zo, want ze zijn altijd op zoek naar voedsel. Ze kunnen aan tuin voederhuisjes hangen, vooral die met pinda’s, in de meest eigenaardige hoeken, alleen maar om het laatste nootje te bereiken.
Tijdens de winter gaat dit gedrag door, maar wat lijkt op stuntvliegen zijn ze eigenlijk op zoek naar voedsel dat moeilijker te vinden is als de temperaturen dalen, De koolmees, daarentegen, is veel kalmer. In plaats van in de lucht op zoek te gaan naar voedsel, zijn ze, net als de vinken, vaker te vinden bij de grond voeders. Wanneer de winter toeslaat, besteden koolmezen veel tijd aan het zoeken op de grond naar gevallen bessen en zaden, en hun favoriete voedsel, noten.
ZIEN PIMPELMEZEN EN KOOLMEZEN ER HETZELFDE UIT?
Ik vind het gezang van de pimpelmees een van de meest herkenbare van alle roepjes die ik in mijn tuin hoor. Hun geluid bestaat uit luide en hoge repetitieve trilgeluiden. Als ze bang zijn voor een roofdier, maken ze boorgeluiden, rammelend.
De beste manier om hun lied te beschrijven is ‘tsee-tsee-tsee’ gevolgd door ‘chu-chu-chu’. De zang van de koolmees is een meer mechanisch geluid, met repetitieve tweelettergrepige geluiden. “pit”, “spick”, en “chit” worden regelmatig gehoord. Maar de meest bekende roep van de koolmees is’‘teacher-teacher’
De koolmees heeft de keuze uit meer dan 70 liederen, hun vocabulaire is uitgebreid. Ze kiezen welke ze gebruiken, afhankelijk van de situatie waarin ze zich bevinden.
LAATSTE GEDACHTEN
Zowel koolmezen als pimpelmezen zijn holenbroeders die deel uitmaken van de mezenfamilie. Daar houdt de gelijkenis bijna op. Ze gedragen zich anders, ze voeden zich anders, ze zien er anders uit en ze klinken anders.
Dus, nee, koolmezen zijn niet hetzelfde als pimpelmezen, maar van augustus tot maart, als je in het bos bent, kun je ze allebei zien als deel van een grote kudde die samen overwintert. Als ze niet kibbelen over voedsel, tenminste.