WELKE TEMPERATUUR IS TE KOUD VOOR KONIJNEN


Hoewel ze er klein en fragiel uitzien, zijn konijnen verrassend goed aangepast aan koude temperaturen. Met de juiste verzorging, kan een gezond volwassen konijn zich comfortabel voelen bij temperaturen tot 40 graden Fahrenheit en kan zelfs lagere temperaturen verdragen indien nodig. Temperaturen onder de 20 graden Fahrenheit kunnen te koud zijn voor konijnen en u zult wat extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen om uw konijn bij deze temperaturen buiten comfortabel te houden.

WINTER HUISVESTING VOOR KONIJNEN

Konijnen geven de voorkeur aan temperaturen tussen de 60-65 graden Fahrenheit, maar ze voelen zich comfortabel bij lagere temperaturen, zolang ze maar goed gehuisvest zijn. Een buitenhok moet waterdicht zijn en een stevig dak hebben met een lichte overhang om regen en sneeuw uit het hok te houden. Het hok tegen de zijkant van een gebouw plaatsen of windschermen aanleggen kan ook helpen tocht te verminderen en het hok droog te houden. Sluit het hok niet helemaal af, want een goede ventilatie is noodzakelijk om te voorkomen dat zich te veel vocht ophoopt, wat tot ziekten kan leiden.

Als uw hok een bodem van ijzerdraad heeft, kunt u een vaste vloer op één plek leggen, zodat uw konijn niet alleen aan de koude tocht ontsnapt, maar ook pijnlijke hakken kan voorkomen. U kunt ook overwegen uw konijn een verwarmd kussen te geven om zich op te warmen, wat de omgevingstemperatuur in het hok ook kan verhogen. Zorg er wel voor dat uw konijn voldoende ruimte heeft om van het matje af te komen, zodat hij het niet te warm krijgt.

Een kleine schuilplaats of nestkastje met veel isolerend strooisel, zoals timothy hooi of houtkrullen, helpt je konijn ook de winter door te komen. Vergeet niet het strooisel regelmatig te verschonen, zodat het altijd schoon en droog is.

WINTERVOEDING VOOR KONIJNEN

Konijnen zijn vaak actiever bij koeler weer. Ze moeten ook meer energie verbruiken om lichaamswarmte te produceren en zichzelf warm te houden. Het verstrekken van extra voedsel, zowel korrelvoer als timothy hooi, zal ervoor zorgen dat uw konijn genoeg calorieën kan opnemen om de wintertemperaturen te doorstaan. Controleer het gewicht en de lichaamsconditie van uw konijn regelmatig gedurende de winter. Als u merkt dat hij gewicht verliest, moet u misschien overwegen om de hoeveelheid voer die hij elke dag krijgt te verhogen.

Een ander belangrijk punt bij koud weer is de toegang van uw konijn tot vers water. Gebruik verwarmde waterbakjes of -flesjes, en controleer ze regelmatig om er zeker van te zijn dat het water niet bevroren is.

TEMPERATUUR VOOR BUITENKONIJNEN

Gezonde volwassen konijnen die aan de buitenlucht gewend zijn, kunnen temperaturen onder het vriespunt verdragen, mits u ze goede voeding en een geschikte huisvesting geeft. Natte omstandigheden kunnen de lichaamstemperatuur van een konijn zeer snel doen dalen, dus controleer regelmatig of het hok schoon en droog is.

Konijnen die gewend zijn om binnenshuis te leven, moeten in de winter niet buiten worden gezet. Als u uw konijn buiten wilt laten overwinteren, kunt u hem het beste in het begin van de herfst naar buiten brengen, zodat hij zich geleidelijk kan aanpassen aan de dalende temperaturen. Zeer jonge of oude konijnen, of konijnen met medische aandoeningen, kunnen beter binnen gehouden worden, omdat zij koude temperaturen niet kunnen verdragen, zelfs niet met aanpassingen aan hun hok en voeding.

Temperaturen onder 20 graden Fahrenheit kunnen zelfs voor gezonde volwassen konijnen te koud zijn. Vergeet niet dat de temperatuur in het hok warmer kan zijn door de lichaamswarmte van uw konijn, dus controleer zowel de omgevingstemperatuur als de omgevingstemperatuur in het hok. Als de temperatuur in het hok te koud lijkt, kan het nodig zijn extra bodembedekking toe te voegen om het hok te isoleren, dekzeilen of karton te gebruiken om tocht tegen te houden, of uw konijn naar binnen te verplaatsen tot de omstandigheden beter zijn. Met deze eenvoudige aanpassingen zal uw konijn de hele winter veilig zijn voor de kou.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *