WAT VEREN U VERTELLEN OVER DE GEZONDHEID VAN UW PAPEGAAI


Een van de moeilijkste dingen voor vogelbezitters, vooral nieuwe, is het feit dat we niet op onze ogen kunnen vertrouwen om de gezondheid van onze vogels vast te stellen. Omdat zieke papegaaien in het wild het doelwit zijn van roofdieren, verbergen ze hun ziekte totdat ze daar niet meer toe in staat zijn. Uiteindelijk, als hun ziekte voortschrijdt, worden ze lusteloos, beginnen hun vleugels te hangen en worden ze wankel – allemaal aanwijzingen van een erg zieke vogel.

 

Met onze gezelschapsvogels is het net zo. Er zijn twee dingen om op te letten die ons harde bewijzen geven van een gezondheidscrisis voordat het zover komt: we kunnen hun gewicht in de gaten houden en letten op de consistentie van hun uitwerpselen – gewichtsverlies en uitwerpselen van slechte kwaliteit zijn twee ziektesymptomen die onze vogels niet voor ons kunnen verbergen.

 

Waakzaamheid op deze twee gebieden zal u helpen voorkomen dat u op een dag thuiskomt en uw vogel opgezwollen en neergestreken op de vloer van haar kooi aantreft. U hoopt de ziekte te ontdekken voor het zover komt.

 

Maar ook de uiterlijke kenmerken van de veren zijn een enorme hulp voor u als verzorger van uw vogel. Veren vertellen u misschien niet definitief dat uw vogel ziek is, maar ze kunnen u wel hints geven dat er iets mis is en u helpen een opkomende ziekte op een zijspoor te zetten of ze kunnen wijzen op problemen met de omgeving.

 

WAAR MOET U OP LETTEN…

De veren van uw vogel moeten altijd helder en glanzend zijn. Ze moeten er gezond uitzien en aanvoelen, en uw vogel moet ze zorgvuldig kammen. Als uw vogel de veren niet zorgvuldig verzorgt, moet dit worden beschouwd als een teken van ziekte.

 

Wanneer uw vogel de veren poetst, verspreidt ze olie die uit de uropygiale klier (stuitklier) wordt afgescheiden en die helpt om de veren in conditie te houden. De activiteit van het verspreiden van de olie manipuleert de weerhaakjes en barbules (zie onderstaand schema) en lijnt ze opnieuw uit.  Tijdens dit proces wordt ook vuil en afval verwijderd.

 

Als uw vogel niet wordt gekamd, zullen de veren er op den duur rattig of ruig uit gaan zien (beeld u in hoe uw vogel eruit ziet nadat hij is afgedroogd) en ze kunnen er zelfs vuil uitzien. Misschien ziet u opgedroogde uitwerpselen rond de ventilatieopening die niet door uw vogel worden verwijderd. In dit geval moet u uw vogel naar de dierenarts brengen.

 

Zelfs wanneer uw vogel haar veren verzorgt, zijn er tekenen die u in de richting van een potentieel probleem wijzen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende verenproblemen die we zien – en wat ze kunnen betekenen voor de toekomstige gezondheid van uw vogel:

 

Droge en broze veren – Veren moeten zacht en buigzaam zijn en mogen niet natuurlijk en droog aanvoelen. Droge veren kunnen wijzen op een vochtprobleem in huis. Dit zal uiteindelijk resulteren in een droge en jeukende huid, wat plukken kan veroorzaken. Het zal uiteindelijk ook de neusholten uitdrogen, wat over het algemeen een infectie veroorzaakt als het niet wordt aangepakt. U merkt misschien dat uw eigen huid en haar droog aanvoelen. Een luchtbevochtiger zal helpen – vooral in de wintermaanden die tot de droogste behoren.

 

Doffe kleur – Als de veren van uw vogel er grauw uitzien, is dat vaak het gevolg van een gebrek aan zonlicht. Velen van ons die geen buitenvolière hebben, zijn aangewezen op volspectrumverlichting in plaats van natuurlijk zonlicht. Als uw vogel geen toegang heeft tot zonlicht of volspectrumverlichting, zal het gebrek aan de vitamine D3 die zij leveren uiteindelijk een gezondheidsprobleem worden. Vitamine D3 is noodzakelijk voor de opname van calcium in de voeding. Calcium is van cruciaal belang voor uw vogel.

 

Verkleuringen – Verkleuringen van veren, zoals zwarte punten op veren, of het verschijnen van veren die geen deel uitmaken van de normale kleurslag van uw papegaaiensoort (zoals een gele veer bij een eclectus waar een groene of rode veer hoort te zitten) zijn problemen die bijna altijd van voedingskundige aard zijn. Dit zal u vertellen dat u werk te doen hebt aan het dieet van uw vogel, en dat u dit niet kunt uitstellen. U moet hierover ook naar uw dierenarts gaan. Eetproblemen tasten de lever aan en verkleuring van de veren is een indicatie dat het probleem al langer bestaat. Uw dierenarts kan een diagnose stellen van de toestand van de lever en ondersteunende zorg voorschrijven terwijl u werkt aan het verbeteren van de voeding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *