TEKENEN DAT UW VOGEL DEPRESSIEF IS


Niet alleen kunnen vogels depressief worden, maar langdurige depressie kan leiden tot zelfdestructief gedrag, verminderde immuunrespons, en een scala aan andere problemen. Als u vermoedt dat uw vogel depressief is, vergelijk dan zijn gedrag met de hier genoemde punten. Tekenen die wijzen op een depressie kunnen erop wijzen dat u iets moet veranderen aan de omgeving van uw vogel of aan het niveau van interactie met uw huisdier.

1 VERMINDERDE EETLUST

Hoewel het een symptoom kan zijn van verschillende soorten problemen bij gezelschapsvogels, is een belangrijke indicator van depressie het verlies van eetlust.2 Omdat vogels zo’n snelle stofwisseling hebben, is het belangrijk om het snel te leren herkennen als je vogel stopt met eten. Gewichtsverlies kan snel optreden en zeer schadelijk zijn voor een vogel, dus als u merkt dat de voedselopname van uw huisdier twee dagen achter elkaar is veranderd, wilt u een afspraak maken met uw vogelarts om de zaak te onderzoeken.

2 AGRESSIE

Een van de grootste en gemakkelijkst herkenbare tekenen dat een vogel depressief is, is een plotselinge verandering in persoonlijkheid. Vaak, vooral bij papegaaien, uit dit zich in agressie. Hoewel agressie seizoensgebonden kan zijn en verband kan houden met hormonale problemen, kan voortdurend ongewoon gedrag een teken zijn dat je vogel chronisch ongelukkig is. Laat voor de zekerheid alle plotselinge gedragsveranderingen door een dierenarts onderzoeken om medische problemen uit te sluiten. Als uw vogel in goede gezondheid verkeert, moet u nagaan wat er in het leven van uw vogel aan de hand is dat tot het gedrag zou kunnen hebben geleid.

3 VERENPLUKKEN

Als een vogel begint met verenplukken, kan dit snel uitgroeien tot een chronisch en verwoestend probleem. Wanneer u kale plekken begint te zien bij uw vogel, laat uw vogelarts dan een en ander onderzoeken, zodat u een ziekte kunt uitsluiten. Als je er zeker van bent dat er geen medische oorzaak in het spel is, kun je proberen uit te vinden waarom je vogel plukt. Veel vogels beginnen te plukken uit verveling of als ze niet genoeg sociale interactie krijgen, dus elke dag meer tijd met je vogel inplannen kan zijn wat je huisdier het meest nodig heeft.

4 VERANDERING IN VOCALISATIES

U kent uw vogel beter dan wie dan ook – en als u hem al een tijdje in uw bezit heeft, dan bent u redelijk bekend met de frequentie en de soorten geluiden die uw gevederde vriend op een gemiddelde dag maakt. Als u een verandering begint op te merken in het niveau of het soort geluiden dat uw vogel maakt, dan kan dat een teken zijn dat uw huisdier depressief is. Veel vogels schreeuwen uit verveling of frustratie, dus als uw vogel luider dan normaal schreeuwt, kan dat een teken zijn dat uw huisdier meer tijd met u zou willen doorbrengen.

5 STRESSBAREN

Een andere indicator dat uw vogel gestrest of depressief zou kunnen zijn, is de aanwezigheid van stress strepen op zijn of haar veren. Hoewel stress strepen niet schadelijk zijn voor de gezondheid, kunnen ze een aanwijzing zijn voor problemen met het algemene geluk en de levenskwaliteit van uw vogel.4 Als u stress strepen bij uw huisdier opmerkt, kijk dan eens goed naar het dieet, de omgeving, het speelschema en de interacties met u. Als u gebieden ziet die voor verbetering vatbaar zijn, voer de dingen dan een beetje op en kijk of u het verschil kunt zien in de manier waarop uw vogel eruit ziet en zich voelt.