KAN IK MIJN TWEE VOGELS IN DEZELFDE KOOI ZETTEN?


In sommige gevallen kunnen twee vogels in dezelfde kooi. Maar voor de veiligheid moet elke huisdier eigenaar de situatie zorgvuldig beoordelen en voorzichtig te werk gaan.

1. Als algemene regel geldt dat twee vogels van dezelfde soort het het beste samen doen, en meestal van het andere geslacht.  Er zijn veel uitzonderingen en vaak wordt dit bepaald door het individuele geval, de persoonlijkheid van de vogels, en eerdere ervaringen van elke vogel.

2. Budgies, kaketoes, agaporniden en kanaries, houden meestal van het gezelschap van andere vogels.  Als ze samen worden gehuisvest, vanaf een vrij jonge leeftijd, kan het samenzetten van vogels van dezelfde soort meestal werken. Het kan zelfs werken met vogels van hetzelfde geslacht. Als ze echter van verschillend geslacht zijn en broers en zussen zijn, kan het zijn dat ze later willen paren. Het verdient de voorkeur vogels van verschillende bloedlijnen te kweken. Zelfs vogels die aanvankelijk goed met elkaar overweg lijken te kunnen, kunnen tijdens de kweekperiode agressief worden. Elke vogeleigenaar is verantwoordelijk om deze ontwikkelingen in het oog te houden om problemen te vermijden.

3. Het samen zetten van twee papegaaien van verschillende soorten in één kooi kan erg lastig zijn.  Soms zullen vogels die elkaar over een bepaalde periode goed kennen, genegenheid tonen, zoals elkaar voeren of aaien. We mogen niet vergeten dat de meeste papegaaien van nature territoriaal zijn. Hoewel ze het goed met elkaar kunnen vinden op een neutraal terrein, zoals de bank of de box, kan het vechten uitlokken als ze elkaars persoonlijke kooi binnengaan. Ook wanneer een van hen besluit dat het broedtijd is, kunnen gevechten tot verwondingen leiden, zelfs wanneer de vogels normaal gesproken goed met elkaar kunnen opschieten. Dit kan heel snel gebeuren, vooral bij een eigenaar die zich in slaap heeft laten sussen door het jeugdige of niet-broedende gedrag van de vogels. Meestal raden wij aan om verschillende soorten in hun eigen persoonlijke ruimte te huisvesten. (kooi)

4. Wanneer een eigenaar slechts één vogel heeft, kan het vaak voorkomen dat hij een andere papegaai wil aanschaffen om zijn huisdier gezelschap te houden terwijl hij aan het werk is.  Dit moet met de nodige voorzichtigheid en geduld worden aangepakt. Het eindresultaat zou twee vogels moeten zijn die van elkaars aanwezigheid genieten, en misschien ook vocaliseren en veel plezier beleven aan elkaars activiteiten. Wij hebben gemerkt dat dit het beste werkt als er twee aparte kooien zijn en elke vogel zijn eigen bezittingen heeft, zoals speelgoed. Elke vogel is een individu en heeft aandacht, persoonlijke verzorging en liefde nodig. Sommige mensen denken dat de aanschaf van een tweede vogel de tijd die nodig is voor hun oorspronkelijke huisdier zal verminderen. HELEMAAL NIET! De tijd die nodig is voor twee papegaaien zal verdubbelen!

5. In sommige gevallen kan het introduceren van vogels als (hopelijk) partners worden bereikt door de vogels voor een gecontroleerde periode naast elkaar te plaatsen in aparte kooien.  Bij deze methode moet de eigenaar de “speeltijd” in een neutrale zone in de gaten houden, en de relatie tussen de twee vogels de kans geven zich op natuurlijke wijze te ontwikkelen. Dit kan weken, maanden of zelfs jaren duren.

6. Er zijn zoveel variabelen, verschillende soorten en gedragingen die een rol spelen bij het bij elkaar zetten van papegaaien, dat het meestal het beste is om te overleggen met een vogelarts, of andere professionals voordat je vogel koppelaar gaat spelen.

7. Zelfs als je vogels bij elkaar zet die meestal goed met elkaar overweg kunnen in groepen, (bijvoorbeeld vinkenparen) zorg dan voor voldoende kooiruimte.  Deze vogels moeten nog steeds territoria ontwikkelen in hun omgeving.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *