HOE MOET JE OMGAAN MET VEREN PLUKKEN


Verenplukken is een veel voorkomende gedragsstoornis bij gedomesticeerde vogels, en kan door vele factoren worden veroorzaakt.

Vederplukken kan veel vogelbezitters frustreren en zorgen baren. Het is een groot probleem voor vogels, maar moeilijk te behandelen vanwege de vele verschillende oorzaken. Het eerste wat u moet doen is vaststellen of uw vogel echt aan het verenplukken is, en niet alleen aan het poetsen, poetsen of ruien is. Als uw vogel plukjes veren mist en op zijn veren lijkt te plukken of te kauwen, is dit abnormaal en een reden tot bezorgdheid. Het plukken van veren kan een symptoom zijn van een ernstigere ziekte of een gedragsprobleem. Hoe dan ook, het is belangrijk dat u de oorzaak opspoort en verhelpt. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw vogel, moet u met uw dierenarts praten over mogelijke behandelingen.

OORZAKEN:

De directe oorzaak van verenplukken is stress. Helaas kan deze stress worden veroorzaakt door een groot aantal problemen, sommige zeer ernstig, en sommige zeer eenvoudig te verhelpen. Hier zijn de belangrijkste oorzaken:

Ziekte: Elk van de vele ziekten kan een onderliggende oorzaak zijn van verenplukken, van virale en bacteriële tot kankers, endocriene ziekten en vitaminegebreken. Het is dus belangrijk uw vogel door een dierenarts te laten onderzoeken als hij aan verenplukken lijdt.

Pijn: Als vogels pijn voelen, gaan ze daar vaak op een verkeerde manier mee om, door te plukken of te kauwen op de plek waar ze de pijn voelen. Deze pijn kan het gevolg zijn van bijna alles, van ziekte tot verwonding of een chronische aandoening.

Gedrag: verveling, eenzaamheid of gebrek aan aandacht leidt vaak tot verenplukken. Als uw vogel alleen in zijn kooi leeft, kan dit zeer waarschijnlijk een oorzaak zijn.

Habitat: Waar je vogel woont kan een oorzaak zijn van zijn verenplukken. Enkele factoren die tot dit gedrag kunnen leiden zijn een gebrek aan natuurlijk licht of vochtigheid en een te kleine of overbevolkte kooi.

Dieet: Een van de meest voorkomende oorzaken van verenplukken, het dieet van uw vogel heeft belangrijke effecten op zijn gezondheid. Een eendimensionaal dieet is ongezond en kan leiden tot verenplukken.

Allergieën: Net als mensen kunnen vogels last hebben van allergieën, die leiden tot een droge huid, en verenplukken. Sommige voedingsmiddelen waar vogels vaak allergisch voor zijn, zijn tarwe, maïs en rijst.

Gifstoffen: de huiselijke omgeving bevat een groot aantal vreemde stoffen waaraan uw vogel in het wild misschien niet wordt blootgesteld. Het kauwen op verschillende materialen kan leiden tot vergiftiging door zware metalen, en uw vogel kan ook last hebben van kookdampen en sigarettenrook.

BEHANDELINGEN:

Om vederplukken te genezen, zult u eerst moeten vaststellen wat u denkt dat de oorzaak is van het destructieve gedrag. Het omdoen van uw vogel met een halsband zal alleen het plukken zelf stoppen, en zal de onderliggende oorzaken niet behandelen, en kan stress of ziekte verergeren. Overleg met uw dierenarts zal u helpen om de mogelijke oorzaken te beperken. Hier zijn enkele ideeën voor behandeling, afhankelijk van wat u vindt:

Ziekte en pijn: Uw dierenarts weet het het beste. Volg zijn instructies op en hoop op een snel herstel.

Gedrag: Als u vermoedt dat uw vogel zich verveelt of eenzaam is, probeer hem dan nieuwe speeltjes te geven om mee te spelen, of breng meer tijd met hem door. Als u hem voert, probeer dan de manier waarop u hem eten geeft te veranderen, zodat het uitdagender wordt.

Habitat: Probeer de kooi van je vogel te verplaatsen naar een plek met veel licht en overweeg het gebruik van een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid te verhogen. U kunt ook overwegen om uw vogel naar een grotere kooi te verhuizen.

Dieet: Probeer het dieet van uw vogel te variëren door hem minder zaden en meer groenten of ander voedsel te geven.

Allergieën en gifstoffen: Identificeer de oorzaak van de allergie of gifstoffen en verwijder deze. Zorg ervoor dat het dieet van uw vogel allergeenvrij is en dat zijn kooi niet in de buurt van de keuken of sigarettenrook staat. Als u denkt dat uw vogel vergiftigd is door zware metalen, probeer hem dan te verplaatsen naar een kooi met niet-giftige tralies en geef hem geen metalen speeltjes.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *