HOE LEER IK MIJN VOGEL ZIJN NAAM?


Als u onlangs een nieuwe vogel hebt geadopteerd, is de kans groot dat u en uw gevederde vriend nog aan elkaar moeten wennen en dat de vogel nog in de fase zit waarin hij zich probeert aan te passen en zich aan zijn nieuwe omgeving probeert aan te passen. Hoewel het mogelijk is om in dit vroege stadium te beginnen met trucjes, is het waarschijnlijk het beste om uw vogel een week of twee de tijd te geven om te wennen aan zijn nieuwe thuis bij u voordat u begint met rigoureuze trainingssessies.

Het allereerste wat u moet doen als u uw vogel thuis brengt, is werken aan het begin van een band met uw nieuwe huisdier. De kans is groot dat uw nieuwe vogel angstig en onzeker is over zijn nieuwe omgeving. Neem een paar dagen de tijd om zachte socialisatietechnieken met uw vogel te oefenen voordat u begint met hem te leren op commando’s te reageren.

Een deel van het bindingsproces kan bestaan uit het wennen van uw vogel aan de naam die u voor hem hebt gekozen. Als u eenmaal een goede naam hebt gekozen, is het beter die te blijven gebruiken. Hoewel het mogelijk is om de naam van een vogel te veranderen als u er eenmaal een hebt gekozen, zal het voor zowel u als uw gevederde vriend veel gemakkelijker zijn als u een goede naam kiest die u bevalt — een naam die met de vogel meegroeit en waar u beiden gedurende het hele leven van de vogel aan vast kunt houden.

Om uw vogel zijn naam te leren, moet u eerst een rustige plaats afspreken waar u en uw huisdier kunnen zitten en werken. Zorg ervoor dat er geen verkeer langskomt dat uw vogel zou kunnen afschrikken, en zorg ervoor dat de kamer vrij is van afleidingen zoals tv’s en radio’s. Zet ramen vast, zodat uw huisdier buiten de kooi goed in bedwang kan worden gehouden, en zorg ervoor dat alle deuren die naar de kamer leiden gesloten en beveiligd blijven, terwijl u met uw huisdier werkt.

Gebruik een smakelijke traktatie, zoals kleine stukjes gesneden fruit of zelfs zonnebloempitten, zeg rustig de naam van uw vogel tegen hem en beloon hem onmiddellijk. Herhaal dit proces keer op keer gedurende maximaal 15 minuten. U zult merken dat uw vogel al snel naar u zal beginnen te kijken in afwachting van een traktatie, telkens wanneer u zijn naam zegt. Als uw vogel dit eenmaal betrouwbaar begint te doen elke keer dat u de naam zegt die u voor hem hebt gekozen, dan kunt u er zeker van zijn dat hij heeft geleerd om op de naam te reageren.

De beste manier om uw vogel snel zijn naam te leren is om uw 15 minuten durende trainingssessies 3 of 4 keer per dag te herhalen totdat u een juiste reactie van uw huisdier krijgt. Zorg ervoor dat u uw vogel tussen de trainingssessies voldoende pauze geeft, zodat hij niet te veel traktaties binnen krijgt en zich niet begint te vervelen bij uw kleine “les”. Door de trainingssessies kort en leuk te houden voor uw huisdier, krijgt u de snelste en gemakkelijkste resultaten, ongeacht wat u uw huisdier probeert te leren.