HOE HELPT U UW VOGEL OM AAN TE KOMEN


Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om een vogel te helpen aankomen, maar het allereerste wat u moet doen als u gewichtsverlies bij uw vogel vermoedt, is een afspraak maken met uw vogelarts om zo snel mogelijk een volledige controle te laten uitvoeren. Een aantal ernstige gezondheidsproblemen kan de oorzaak zijn van gewichtsverlies bij vogels, en om de gezondheid van uw huisdier te beschermen moet elke merkbare gewichtsdaling grondig worden onderzocht door een gediplomeerd dierenarts om elke ziekte of aandoening uit te sluiten.

DE OORZAAK VASTSTELLEN

De kans is groot dat uw dierenarts een reden voor het gewichtsverlies van uw vogel kan identificeren en u een actieplan kan aanbevelen om uw huisdier weer op een gezond gewicht te krijgen. Als dit gebeurt, moet u natuurlijk het advies van uw dierenarts tot op de letter volgen. Als er echter geen probleem of ziekte wordt vastgesteld bij uw gevederde vriend, kan het zijn dat hij gewoon een ander dieet nodig heeft om weer een gezonde en ideale lichaamsconditie te krijgen. De introductie van grotere hoeveelheden van het favoriete voer van uw vogel kan al voldoende zijn om de eetlust van uw huisdier te stimuleren.

DIEET VOOR GEWICHTSTOENAME

Pinda’s zijn een voedings- en calorierijk voedingsmiddel, en gelukkig zijn de meeste vogels er dol op. Door meer pinda’s in het dieet van uw vogel op te nemen, verhoogt u de eiwit- en vetopname, waardoor uw vogel wat meer calorieën binnenkrijgt en aankomt. Wees alleen voorzichtig dat u het niet overdrijft – vogels zijn notoire kieskeurige eters, en van velen is bekend dat ze hun voerbakje leegeten en alleen hun favoriete producten eten, zelfs als ze een gevarieerde mix voorgeschoteld krijgen. Dit kan leiden tot voedingstekorten en is een van de redenen waarom korrelvoeding algemeen wordt aanbevolen als hoofdvoeder voor exotische vogels.

Wat je ook kunt doen om je vogel te laten aankomen, is hem wat extra zonnebloempitten geven, als onderdeel van zijn avondeten of als traktatie gedurende de dag.2 Deze smakelijke kleine zaadjes zijn ook rijk aan vet en proteïne en zijn favoriet bij veel haakvogels. Het zou geen probleem moeten zijn om uw vogel te dwingen ze op te eten.

Gierst is een andere favoriet bij vogels en is ook een calorierijke traktatie die je vogel kan helpen om aan te komen.3 Je moet echter voorzichtig zijn en niet te veel gierst voeren – hoewel het je vogel kan helpen om aan te komen, is het niet zo voedzaam als sommige andere opties kunnen zijn, en bevat het wat je zou kunnen noemen “lege” calorieën. Om deze traktatie voedzamer te maken, kunt u proberen het in een recept te verwerken, zoals een vogelbrood. De toegevoegde ingrediënten helpen u ervoor te zorgen dat uw vogel een grotere verscheidenheid aan belangrijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Investeer in een goede vogel weegschaal en houd het gewicht van uw vogel elke dag bij. Telkens wanneer u een afwijking van het normale gewicht van uw vogel opmerkt van een ons of meer in beide richtingen, kunt u het beste uw vogelarts raadplegen om er zeker van te zijn dat het dieet van uw vogel op het juiste spoor zit. Als u dit niet doet, kan dit verwoestende gevolgen hebben voor uw gevederde vriend.