HET GESLACHT VAN PAPEGAAIEN VASTSTELLEN


Het geslacht van vogels bepalen kan moeilijk zijn. Dit geldt voor de meeste soorten papegaaien. Bij veel papegaaienrassen zijn er geen zichtbare verschillen tussen een mannetje en een vrouwtje. De enige manier om het geslacht van een papegaai definitief vast te stellen is afwachten of hij eieren legt. Maar voor sommige soorten zijn er bepaalde andere markers waar je naar kunt zoeken.

HET GESLACHT VAN UW PAPEGAAI VASTSTELLEN

1.Kijk naar eieren. 

De meest definitieve manier om het geslacht van een papegaai te bepalen is om te kijken of hij wel of geen eieren legt. Alleen vrouwtjespapegaaien produceren eieren. In het wild legt een vrouwtjespapegaai alleen eieren nadat ze seks heeft gehad met een partner. Maar vrouwelijke papegaaien in gevangenschap kunnen al dan niet eieren leggen in hun kooi.[1]

  • Papegaaien leggen pas eieren als ze de leeftijd van geslachtsrijpheid hebben bereikt. Bij veel vogels gebeurt dit als ze ongeveer 3 jaar oud zijn.
  • Eierproductie kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van een vogel. Als je een solopapegaai hebt die eieren legt, neem dan contact op met je dierenarts.

2. Gebruik een DNA-test. 

Veel mensen willen niet een aantal jaren wachten om het geslacht van hun vogel te bepalen. Als u bijvoorbeeld een papegaaienkweker bent, wilt u weten of de vogels die u heeft seksueel compatibel zijn. Het is mogelijk om een DNA-test op uw papegaai te laten uitvoeren. Deze resultaten zijn meestal vrij nauwkeurig, maar niet absoluut.[2]

  • Vraag je dierenarts of hij DNA-testen uitvoert.
  • Er zijn laboratoria waar je monsters naartoe kunt sturen. Je moet dan wel de specifieke instructies volgen voor het opsturen van een veer of het knippen van een nagel.

3. Een papegaai chirurgisch seksen.

 Chirurgisch seksen moet worden uitgevoerd door een ervaren dierenarts. Als u geen expert bent in diergeneeskunde, is het onwaarschijnlijk dat u in staat zult zijn de geslachtsorganen van vogels op de juiste manier te vinden en te identificeren. Vraag uw dierenarts of hij aan geslachtsbepaling doet, of of hij u een arts kan aanbevelen die dat doet.

Deze methode wordt sinds de komst van DNA-tests niet meer regelmatig toegepast.

  • Chirurgisch seksen wordt meestal gebruikt om volwassen papegaaien met een onbekende geschiedenis te determineren. Het is bekend dat het schadelijk is voor het voortplantingssysteem van kleinere, jongere vogels.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *