GEZONDE PAPEGAAI: DIEET, VOEDING, GIFTIG VOEDSEL


In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, moeten papegaaien niet met zaad worden gevoerd. Hun voeding moet bestaan uit een combinatie van pellets en vers voedsel.

PELLETS VOOR PAPEGAAIEN

De huidige aanbeveling door de raad van bestuur gecertificeerde vogel dierenartsen die vogel voeding bestuderen is dat pellets moet 50-70 procent van het dieet van een papegaai te maken. De beste pellets om uw papegaaien te voeren zijn die welke geen suiker of kleurstoffen bevatten, aangezien deze ingredi├źnten een cumulatief effect in het lichaam kunnen hebben en op de lange termijn ziekten kunnen veroorzaken, mogelijk zelfs de levensduur van de vogels verkortend. Aanbevolen pelletmerken zijn onder meer (maar niet noodzakelijkerwijs beperkt tot) Harrison’s, Roudybush, Hagen, TOPS (Totally Organic Pellets) en Caitec Oven Fresh Bites.

VERS VOEDSEL VOOR VOGELS

De resterende 30-50% van het dieet van een papegaai moet bestaan uit vers voer, waaronder de volgende:

 • Rauwe of gestoomde groenten (bij voorkeur biologisch, indien beschikbaar)
 • Gekookte hele granen en/of graanproducten, zoals rijst (bruin, wild of verboden), haver, gerst, quinoa, boekweit, amarant en teff
 • Geweekte en gekookte of gekiemde peulvruchten
 • Noten en zaden, rauw, geweekt of gekiemd
 • Beperkte hoeveelheden rauw fruit

Fruit, zaden en noten mogen samen niet meer dan 10-20 procent van hun voeding uitmaken. Veel mensen stellen zich voor dat papegaaien in het wild alleen maar fruit en noten eten, maar onderzoekers hebben ontdekt dat dit voor de meeste papegaaiensoorten een misvatting is. Bovendien verbruiken wilde vogels veel meer energie dan vogels in gevangenschap, zodat ze de extra suikers en vetten nodig hebben die in noten en vruchten zitten. Bovendien bevatten de vruchten die ze in het wild eten veel minder suiker en veel meer vezels dan de vruchten die voor menselijke consumptie gekweekt worden. Bied fruit, zaden en noten alleen aan als traktatie, en richt je vooral op verse bessen en rauwe, ongezouten noten.

PAPEGAAI DIEET VOORBEREIDING

Een gemakkelijke, minder tijdrovende en kosteneffectieve manier om uw vogel dagelijks een grote verscheidenheid aan vers voedsel te geven, is het maken van iets dat “chop” heet. Chop is precies waar het op lijkt: Je kookt een grote partij granen en peulvruchten, hakt een verscheidenheid aan groenten, en mengt het allemaal samen in een grote container. Vervolgens schep je 3-4 porties per dag in boterhamzakjes of andere bakjes, en zet je ze in de vriezer. Afhankelijk van de hoeveelheid die je maakt en het aantal vogels dat je hebt, kan een partij chop een week tot enkele maanden mee. Meer informatie over het maken van karbonade vindt u in de bronnen hieronder.

UW PAPEGAAI OMZETTEN NAAR EEN GEZOND DIEET

Veel papegaaien hebben nooit geleerd hoe ze gezond moeten eten, maar het kan ze wel geleerd worden. Als uw papegaai de hierboven aanbevolen voeding niet wil eten, kijk dan in de bronnensectie hieronder voor een artikel over hoe u uw papegaai kunt omzetten naar een gezonder, gevarieerder dieet.

GIFTIG VOEDSEL EN VOEDSEL OM TE VERMIJDEN AAN PAPEGAAIEN

Giftige voedingsmiddelen die nooit aan uw vogel mogen worden gegeven zijn

 • Alcohol
 • Avocado
 • Cassave (tapioca)
 • Zuivelproducten
 • Vlees
 • Chocolade of cacao
 • Pinda’s
 • Fruitzaden en -pitten

Voedingsmiddelen die ook moeten worden vermeden zijn voedingsmiddelen met een hoog zout-, vet- en suikergehalte en/of die kleurstoffen of conserveringsmiddelen bevatten.