5 BEESTJES OM JE AQUARIUM SCHATTIGER TE MAKEN


Puppy’s. Kittens. Menselijke baby’s. Sommige wezens krijgen alle lof.

Als je aan zeeleven denkt, denk je waarschijnlijk aan slijmerige, geschubde wezens die op de bodem van een meer of de oceaan op de loer liggen. En je hebt gelijk, ze zijn slijmerig en geschubd! Maar ze kunnen ook verdomd schattig zijn.

1 AXOLOTL

Oh, heb je nog nooit gehoord van de Axolotl, een soort salamander die eruitziet als een schattig anime-personage dat hele ledematen kan regenereren en graag rundvlees eet?

Axolotls komen oorspronkelijk uit het Xochimilcho meer in Mexico, waar ze als bedreigde diersoort worden beschouwd. Omdat ze ledematen kunnen regenereren, worden ze echter op grote schaal in gevangenschap gefokt en gebruikt voor onderzoek.

Als je Axolotls in je aquarium zet, heb je veel ruimte nodig en een paar jaar. Ze kunnen 6 tot 18 centimeter lang worden en maar liefst 20 jaar oud worden.

2. SLAKKEN

Slakken zijn niet alleen smakelijke, Parijse hapjes. Zij kunnen slijmerige, maar vreemd genoeg vertederende, toevoegingen aan uw aquarium zijn … die sommige ernstig sci-fi ademhalingsmechanismen hebben ontwikkeld.

Terwijl sommige aquatische slakken door kieuwen ademen, gebruiken anderen een long die naar de oppervlakte drijft telkens wanneer zij een teug van lucht nodig hebben. Weer anderen hebben een ademhalingsbuis die tot aan het wateroppervlak kan reiken.

3 ZEEPAARDJES

Mensen, let op … en bedank je gelukkige sterren dat je niet als zeepaardje geboren bent.

Tijdens de paring legt het vrouwtjes zeepaardje tientallen, soms wel honderden eitjes in de buik van het mannetjes zeepaardje. Het mannetje draagt de eitjes in zijn broedbuidel (een buidel speciaal ontworpen om jongen te dragen, geen portefeuille) tot ze ongeveer 45 dagen later geboren worden.

Wanneer ze geboren zijn, zijn de baby zeepaardjes ongeveer zo groot als een jellybean (SCHATTIG!) en vermijden ze roofdieren door zich in kleine groepjes aan elkaar vast te klampen (SCHATTIG EN EEN BEETJE SAD!).

4 ZEE AAPJES

Zee aapjes zijn waarschijnlijk het meest teleurstellende wat je ooit uit een catalogus hebt besteld … tenzij je ook hebt geprobeerd een geldboom of Mexicaanse springbonen te bestellen. Ze werken gewoon niet!

Noch een verstandige investering, noch een primaat, noch een zeedier, zee apen zijn een soort pekelkreeftjes die gedijen in zoutmeren en zoutvlaktes. Dus, waar hebben ze hun naam vandaan? Harold von Braunhut begon met de verkoop van zee-apen in de jaren 60, en noemde ze aanvankelijk “Instant Life”. Daarna, in 1964, werden ze op de markt gebracht als zee aapjes vanwege hun aquatische omgeving (duh) en aapachtige staarten.

5 CLOWNVIS

Schattige gezichten en die razend populaire film zijn niet de enige aanspraken van de clownvis op roem – het zijn ook briljante slechteriken.

Clownvissen leven tussen de anemonen, wezens waarvan de tentakels een gif afgeven als een roofdier of prooi ermee in aanraking komt. Maar clownvissen ontwikkelen immuniteit tegen het gif door de tentakels langzaam en voorzichtig op verschillende delen van hun lichaam aan te raken. Uiteindelijk vormt zich een beschermende slijmlaag op het lichaam van de clownvis.

Dan ontwikkelt het paar een symbiotische relatie. De clownvis lokt prooien naar de anemoon en de anemoon beschermt de clownvis.