WAT IS EEN GEBROKEN POOT?


Tamme en wilde vogels hebben kleine, holle beenderen, die gemakkelijk verstuikt en gebroken kunnen worden. Het is echter een vergissing om het skelet van vogels als zwak te beschouwen. Net als bij elk levend wezen is de anatomie van de vogel aangepast en verfijnd om aan zijn primaire levensfuncties te voldoen. De anatomie van een vliegende vogel is opgebouwd rond een ingewikkeld skeletsysteem dat het opstijgen, het zweven en glijden tijdens de vlucht en een veilige, stevige landing mogelijk maakt. Hoewel de vleugels worden beschouwd als de krachtbron van een vogel, zijn de poten van een vogel net zo belangrijk. De beenderen van de poten van een vogel zijn het zwaarst en dragen bij tot het lage zwaartepunt dat helpt bij het vliegen. De poten moeten sterk genoeg zijn om te kunnen opstijgen, om zijn gewicht te dragen bij het landen en om evenwichtig te kunnen neerstrijken, zowel in de natuur als in een kooi.

Vogels zijn ook afhankelijk van hun poten zoals mensen van hun handen. Met hun dunne, zwak uitziende poten kunnen ze voedsel zoeken, en materiaal grijpen, optillen en in elkaar zetten om nesten te bouwen en voor hun kroost te zorgen. Hoewel hun poten er recht en “stokachtig” uitzien, zijn ze verdeeld in drie delen: het dijbeen (bovenpoot), de tibiotarsus (scheenbeen) en het kuitbeen (zijkanten van de onderpoten). De tibiotarsus, het scheenbeen, wordt het vaakst gebroken.

Om deze redenen is een gebroken poot bij een vogel reden tot grote bezorgdheid. Hoewel ze sterker zijn dan we denken, zijn hun poten zo klein dat ze gemakkelijk breken door trauma’s, vallen en aanvallen van dieren. Vogels verstuiken of breken een poot meestal na een val uit een boom of van een zitstok, of wanneer ze worden aangevallen door een dier zoals een kat. Afgezien van hun geringe grootte, kan een vogel ook een onderliggende aandoening hebben, zoals een voedingstekort, dat bijdraagt tot zwakte en een vatbaarheid voor verstuiking of breuk. 

Vogeleigenaars zullen een breuk, of zelfs een verstuiking, van de poot snel kunnen opmerken. Wat een vreselijk gezicht is het om te zien dat uw geliefde vogel zijn evenwicht niet meer kan bewaren op zijn favoriete zitstok. De vogel zal waarschijnlijk op één poot staan en proberen zijn gewicht te verplaatsen naar de gezonde poot. Zodra u dit gedrag opmerkt, is het van het grootste belang dat u onmiddellijk een dierenarts raadpleegt. Niet alleen heeft de vogel pijn, maar hoe sneller het bot wordt gezet, hoe groter de kans dat het geneest en weer normaal gaat functioneren. Als een afspraak bij de dierenarts niet onmiddellijk mogelijk is, kunt u proberen enkele beschermende maatregelen te nemen tot u later op de dag de dierenarts kunt bezoeken.

Het beste is dat u iemand anders vindt om u te helpen. Verplaats de vogel naar een kooi of bak zonder andere dieren. Een verwarmingslamp helpt om de vogel comfortabeler te houden en schokken te ontmoedigen. In het geval van een bloeding is een tip om zuiveringszout, maïsmeel (of, indien beschikbaar, styptisch poeder) te gebruiken om de bloeding te vertragen. Gebruik een gaasje en oefen druk uit om het bloeden te vertragen. Rond de poot of voet kan antibiotische zalf worden gebruikt, evenals een los verband. Houd de vogel in bedwang door hem in een handdoek te wikkelen. Als het bloeden wat is afgenomen, wikkel dan het gaas rond de gewonde plek op de poot. Het gaas mag iets boven of onder de breuk uitsteken. Het gaas moet in een paar lagen worden gewikkeld, maar let op dat het niet te strak zit. Maak het niet zo strak dat u de circulatie naar het been afsnijdt. Als u denkt dat een spalk nuttig zal zijn, gebruik dan een wattenstaafje, een stuk karton of zelfs een ijslollystokje. De spalk moet tot de lengte van het been reiken; zorg ervoor dat hij niet boven of onder het been uitsteekt om verder letsel te voorkomen. Gebruik een soort wikkel (Vet wrap – verkocht als “Hurt Free” wrap in gewone apotheken of gaas) rond de spalk om hem op zijn plaats te houden – nogmaals, heel losjes om de circulatie naar de voet niet af te snijden.

Er is echter geen vervanging voor onmiddellijke diergeneeskundige hulp, vooral niet van een dierenarts die gespecialiseerd is in vogels. Een breuk geneest niet vanzelf, hoe tijdig u thuis ook eerste hulp verleent. Uw vogel moet gezien worden wanneer een poot gebroken is, en deze tips zijn alleen bedoeld om te stabiliseren voor transport.  

Verstuikingen en breuken in de poten van vogels zijn vaak goed te behandelen met onmiddellijke diergeneeskundige zorg.

SYMPTOMEN VAN EEN GEBROKEN POOT BIJ VOGELS

  • Duidelijke breuk/buiging in de poot
  • Staan op één poot
  • Proberen het evenwicht te verleggen
  • Onvastheid
  • Stress

OORZAKEN VAN POOTBREUKEN BIJ VOGELS

De meest voorkomende oorzaak van een gebroken poot bij een vogel is een val uit een boom of van een zitstok. Een andere oorzaak is een aanval van een dier. In zeldzame gevallen kunnen onderliggende skeletaandoeningen of voedingstekorten de botten verzwakken.

DIAGNOSE VAN EEN GEBROKEN POOT BIJ VOGELS

Een gebroken of verstuikte poot kan gemakkelijk worden gediagnosticeerd omdat de vogel niet in staat is gewicht te dragen op één poot. Een breuk is vaak gemakkelijk vast te stellen door een dierenarts. Een röntgenfoto zal een mogelijke breuk identificeren en isoleren.

Naast het diagnostische proces van het bekijken van klinische symptomen, kan de dierenarts ook de omgeving van uw vogel, zijn typische dieet, bewegingsgewoonten en of uw vogel kooigenoten heeft, willen bespreken.

BEHANDELING VAN EEN GEBROKEN POOT BIJ VOGELS

De dierenarts zal de breuk stabiliseren en behandelen. Uw vogel kan een gipsverband krijgen en kan een nacht ter observatie worden gehouden. Als de vogel veel pijn heeft, zal de dierenarts het ongemak behandelen. 

Sommige breuken kunnen baat hebben bij een operatie, vooral als ze zich in het dijbeen bevinden. Sommige breuken kunnen met pinnen worden gezet, maar gezien de grootte van de vogelpoot zijn stabiliserende platen niet realistisch. Afhankelijk van de ernst en de plaats van de breuk, kan het zijn dat sommige breuken niet genezen. In dat geval kan de dierenarts humane euthanasie voorstellen.

HERSTEL VAN EEN GEBROKEN POOT BIJ VOGELS

Zodra de breuk door de dierenarts gestabiliseerd is, kan er al na 1-2 dagen verbetering merkbaar zijn. Het dragen van het gewicht kan 5-7 dagen duren. De dierenarts zal u naar huis sturen met het nodige materiaal om het verband te verzorgen. In het begin zijn wekelijkse of tweewekelijkse controles nodig om te kijken of er tekenen van kneuzing en vooruitgang zijn. Houd de vogel rustig en uit de buurt van andere dieren.

Een belangrijke les die u hieruit kunt trekken, is dat u een EHBO-doos in huis moet hebben voor het geval dergelijke verwondingen zich voordoen. Bewaar gaasjes, verband, wattenstaafjes, ijslollystokjes, styptisch poeder, enz. op een gemakkelijk bereikbare plaats. Een warmtelamp is de moeite van het aanschaffen waard. Als u meer dan één vogel hebt, zorg dan voor een extra kooi om de vogels van elkaar te scheiden. 

Bespreek de voeding van uw vogel met de dierenarts. Fruit en groene bladgroenten zijn essentieel om de vitaminen te leveren die nodig zijn voor een goede gezondheid en een lang leven. Zorg ervoor dat de vogel (vooral een vrouwtje) het calcium krijgt dat hij nodig heeft voor de groei en de bescherming van de botten.

 

One thought on “WAT IS EEN GEBROKEN POOT?”

Comments are closed.