​​HET KIEZEN VAN EEN VOGELKOOI


Een van de basisprincipes van vogelbezit is uw huisdier voldoende leefruimte te bieden. Met alle verschillende maten, kleuren en modellen van vogelkooien vandaag de dag, is het gemakkelijk om overweldigd te raken bij het winkelen voor een huis voor uw huisdier. Hoewel het lijkt alsof er eindeloze keuzes zijn als het gaat om de soorten vogelkooien die beschikbaar zijn, zijn er een paar eenvoudige richtlijnen die u kunt onthouden die het proces van het kiezen van een kooi veel gemakkelijker zullen maken.

PLAATS EN PLAATSING

De eerste van deze regels is te beslissen waar de kooi van uw vogel zal worden geplaatst, en winkelen op basis van wat zal werken met de ruimte die u hebt gereserveerd. De ruimte moet uit de buurt zijn van ramen en tocht, maar wel in een actief deel van uw huis om de sociale ontwikkeling van uw huisdier te stimuleren.

DE JUISTE MAAT KIEZEN

Vervolgens moet u natuurlijk de grootte van uw vogel in gedachten houden. Hoewel het prima is om een vink of kanarie in een kleine ruimte te houden, hebben grotere vogels grotere kooien nodig, en het is altijd beter om een zo groot mogelijke kooi voor uw vogel te kopen. Het houden van een vogel in een te kleine kooi kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals schreeuwen, bijten, psychische stoornissen en verenplukken, om er maar een paar te noemen. Een goede kooi moet groot genoeg zijn voor uw vogel om comfortabel rond te kunnen lopen en zijn vleugels volledig te kunnen uitstrekken en uitslaan. Vergeet niet rekening te houden met de ruimte die verloren gaat wanneer u de zitstokken, etensbakjes en speeltjes van uw vogel toevoegt! Raadpleeg uw vogelarts voor de aanbevolen kooigrootte voor uw specifieke vogelsoort.

RUIMTE

Een ander punt waar u op moet letten bij het kiezen van een kooi is de afstand tussen de tralies. Kleinere vogels, zoals parkieten en agaporniden, hebben kooien nodig met tralies die niet meer dan een halve centimeter uit elkaar staan, om te voorkomen dat ze zich tussen de tralies wringen of ertussen klem komen te zitten. Veel vogeleigenaars zijn verbaasd dat hun huisdieren ontsnappingskunstenaars zijn! Wie grotere vogels bezit, kan het beste tralies kiezen die horizontaal in plaats van verticaal geplaatst zijn, zodat uw vogel kan klimmen en bewegen.

VORM EN STIJL

De vorm van de kooi is ook een belangrijke factor. Volgens sommige dierenartsen zijn ronde kooien schadelijk voor de psychologische gezondheid van vogels, dus hebben hoekige kooien de voorkeur. Veel van deze kooien kunnen worden opgehangen of op een standaard worden geplaatst en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, zodat ze geschikt zijn voor elke vogelsoort.

KWALITEIT EN VAKMANSCHAP

Beoordeel de algemene kwaliteit van een vogelkooi voordat u hem koopt. Ziet de kooi er stevig en solide uit? Zijn er losse onderdelen of scherpe randen? De beste kooien zijn gemaakt van roestvrij staal, dat niet giftig is, gemakkelijk schoon te maken is en niet splintert. De belangrijkste functie van een vogelkooi is hem te beschermen – zorg ervoor dat het huis van uw vogel geen gevaar oplevert voor zijn gezondheid en welzijn.

Een goed ontworpen vogelkooi geeft vogel en eigenaar normaal gesproken vele jaren van gebruik en plezier. Vergeet niet dat uw vogel veel tijd in zijn kooi zal doorbrengen, en net als een mens zal een aantal decoraties om naar te kijken op prijs stellen! Vul de kooi van uw vogel met kleurrijk speelgoed, zitstokken en accessoires om ervoor te zorgen dat hij zich goed vermaakt. Met een beetje planning en zorgvuldige besluitvorming, zou u in staat moeten zijn om een kooi te kiezen die aan al uw verwachtingen zal voldoen, terwijl het uw vogel een veilige, stevige, en zekere leefruimte biedt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *